Montaj aer conditionat
1. Descrierea ocupaţiei – Montaj aer conditionat
Practicanţii acestei ocupaţii pregătesc şi montează aparate de aer condiţionat în conformitate cu documentaţia tehnică, după o tehnologie de montaj stabilită – Montaj aer conditionat:
Sarcinile principale ale montatorului de aparate de aer condiționat – Montaj aer conditionat
Scopul şi descrierea funcţionării aparatelor de aer condiţionat – Montaj aer conditionat
Aparatele de aer condiţionat au rolul de a menţine aerul dintr-o incintă (socială, culturală, tehnologică) la parametrii doriţi de temperatură şi de umiditate. Scopul acestor aparate o constituie în cele mai multe cazuri climatizarea de confort, dar şi crearea unor condiţii climatice speciale pentru anumite procese tehnologice, industriale.
Montaj aer conditionat
În scopul atingerii parametrilor climatici doriţi, aerul introdus în incinta climatizată este condiţionat, adică tratat într-un aparat sau într-o instalaţie printr-un procedeu sau o serie de procedee specifice precum încălzirea, răcirea, pulverizarea cu apă, injectarea cu abur de joasă presiune. Consumul de energie minim este realizat atunci cand aparatul tratează aer recirculat preluat chiar din încăperea climatizată, dar, deoarece este necesară reîmprospătarea aerului pentru eliminarea noxelor, instalaţiile de climatizare complexe condiţionează un amestec de aer proaspăt, exterior, cu aer recirculat din interior.
Montaj aer conditionat
Cele mai simple si mai comune aparate de aer condiționat sunt folosite pentru climatizarea individuală de confort, au funcţie simplă de răcire pe timp de vară sau dublă de răcire pe timp de vară şi de încălzire pe timp de iarnă şi tratează (condiţionează) aerul recirculat din incinta climatizată. Reîmprospătarea aerului trebuie să se facă fie cu un sistem de ventilare separat, fie prin aerisire periodică, respectiv prin deschiderea periodică a ferestrelor incintei climatizate.
Montaj aer conditionat
În principal, un aparat de aer condiţionat conţine o instalaţie frigorifică compusă dintr-un compresor şi două aparate schimbătoare de căldură numite vaporizator şi condensator construite din ţevi cu aripioare exterioare (Fig.1). Compresorul este acţionat cu motor electric şi poate fi cu piston cu miscare de translaţie sau rotativă, elicoidal, etc. şi are rolul de a vehicula în instalaţia frigorifică un fluid numit agent frigorific sau refrigerant, în cele mai multe cazuri, un freon (R410A sau R134a).
Montaj aer conditionat