Ca orice lucru descoperit, el are un inceput si o poveste, asa ca desoperirea agenților frigorifici a inceput de prin anul 1834 când Jacob Perkins de origine Americana inventeaza o masinarie frigorifica funcționând cu vapori comprimati ai oxidului de etil. Pentru ca acest agent utilizat era foarte inflamabil, acea masinarie frigorifica a fost limitata la productia ei in masa.
Abia dupa aproape 50 de ani se utilizeaza o noua formula chimica si anume folosirea amoniacul ca agent de racire ce permite ca aceasta industrie sa dezvolte. Cel care a incercat aceasta formula se numea Carl von Linde.
Prin anul 1880 sa folosit un nou agent de racire numita anhidrida carbonica ce a reprezentat un pas urias pentru instalatiile frigorifice industrial. In acest fel ele sau montat la bordul navelor maritime si in acest fel se puteau tansporta alimente.
Primele masinarii si instalatii de racire industriale si casnice apara la inceputul anului 1920.La inceput pretul lor a fost unul foarte ridicat datorita folosirii in instalatie a unor material mai scumpe dar pe masura ce cererea devenit mai mare pretul lor a devenit unul accesibil.
La inceputul lui 1930 isi fac aparitia primele hidrocarburi fluorurate și clorurate. Datorita puterii foarte mari a acestor compusi, care sunt foarte stabili in molecula si foarte fiabili in schimbul termic ele au devenit baza pana in ziua de azi a instalatiilor industrial si casnice cu comprimare mecanică. Ei mai poarta numele de agenti frigorifici de siguranta in comparative cu amoniacul sau clorura de metil.
In mai toate tarile din intraga lume, freonul a fost introdus in diferite industrii si acum are foarte multe intrebuintari. El este folosit si la fabrizarea spray-urilor antiperspirante si a diferitelor recipient sub presiune. Are nenumarate intrebuintari in industria grea la mentinerea temperaturilor setate a camerelor frigorifice. El mai este folosit si in industria frigului adanc unde temperature poate ajunge si la minus 40 de grade Celsius.Acum aparatele de aer conditionat folosesc freoni ecologici care nu mai afecteaza stratul de ozon si sunt prietenosi cu mediul inconjurator.