Montaj aparat aer conditionat
Agentul frigorific fierbe (se vaporizează) la presiune si temperatură joasă în vaporizator, preluând căldură de la aerul condiționat suflat peste vaporizator cu ajutorul unui ventilator, ceea ce conduce la răcirea aerului condiționat.
Montaj aparat aer conditionat
Căldura preluată de către agentul frigorific va fi apoi evacuată afară, în mediul ambiant cu ajutorul condensatorului. În condensator ajung vapori de agent frigorific cu presiune si temperatură înaltă, refulaţi de către compresor. Aceştia vor ceda căldură aerului atmosferic suflat peste condensator cu ajutorul unui ventilator si se vor condensa, trecând în stare lichidă. Între condensator şi vaporizator este montat un tub capilar, sau un dispozitiv de laminare, care produce scăderea presiunii şi temperaturii agentului frigorific aşa încât acesta să fie capabil să fiarbă (să se vaporizeze) la temperatură joasă în vaporizator.
În aparatele de aer condiționat de tip „split”, compresorul, condensatorul, un rezervor cu agent frigorific lichid și capilarul de laminare sunt amplasate în așa numita „unitate exterioară” care se montează afară, în aer liber, iar vaporizatorul în „unitatea interioară” care se montează în interiorul incintei climatizate .
Schema din Fig. 1 prezintă un aparat de aer condiționat cu dublă funcție: răcire(vara) și încălzire (iarna). În acest scop, în instalație este montată o vană cu 4 căi care schimbă sensul de circulație al agentului frigorific permițând funcționarea ca pompă de căldură pe timp de iarnă.
Montaj aparat aer conditionat
Unitatea interioară conține și jaluzele de dirijare a aerului condiționat, un termostat precum și un panou electronic de afișare a indicatorilor de funcționare (Fig.2). Deoarece aerul răcit de către unitatea interioară pierde umiditate sub formă de condens, aceasta trebuie evacuată prin furtunul de condens. Legătura între unitatea interioară și cea exterioară este realizată, așa cum se vede în Fig.2, prin două conducte de cupru, izolate termic în raport cu mediul ambiant. Conducta dintre vaporizator și aspirația în compresor are diametru mai mare și se numește „conductă de gaz” deoarece agentul frigorific circulă prin această conductă în stare de vapori. Conducta dintre refularea compresorului și condensator are diametru mai mic și se numește „conductă de lichid” deoarece agentul frigorific care circulă prin această conductă este în stare lichidă.
Montaj aparat aer conditionat